Implantaten

Implantaten/implantologie:

Implantaten worden gezien als “kunstwortels”. Dit zijn titanium “schroeven” die met behulp van een klein sneetje in de kaak goed vast worden verankerd. Ze vormen de nieuwe fundering voor een kroon, overkappingsprothese of brug zodat de lege ruimte in de mond gevuld wordt en het gebit weer volop kan functioneren. Implantaten worden ook toegepast om het gehele gebit te vervangen door een klikgebit.

Wanneer er een tand of kies in de kaak ontbreekt, kan een implantaat of brug de oplossing zijn (zie voorbeeld). Dit gebeurd operatief en wordt uitgevoerd door een implantoloog.

Implantaat kosten
De kosten voor implantaten kunnen snel oplopen. Naast het implantaat zelf (variërend rond de 320,-) komen er nog röntgenfoto’s, kronen, eventuele boormal, het aantal implantaten en plaatsing bij. Bij het vervaardigen van een klikgebit kan dit verder oplopen vanwege extra ingrepen, bijvoorbeeld het trekken van tanden en kiezen. Een complete behandeling kan rond de 2000,- uitkomen (implantaat met kroon).
Een behandelplan en begroting is altijd in samenspraak. Een tandarts is hiertoe bovendien verplicht wanneer de kosten boven de 250,- uitkomen.

Vergoeding zorgverzekeraar
Implantaten worden niet door je basis zorgverzekering standaard vergoed. Vanuit een aanvullende tandartsverzekering kan bij bepaalde zorgverzekeraars een percentage van de kosten gedeclareerd worden. In sommige gevallen wordt vanuit de basis zorgverzekering wel vergoeding gegeven. Bijvoorbeeld bij groei- of ontwikkelstoornis of bij patiënten die in aanmerking komen voor een klikgebit. Neem altijd eerst contact op bij je zorgverzekeraar.

Waarom implantaten laten plaatsen bij Tandartsenpraktijk Acacialaan?

 

Helaas is implantoloog geen beschermde titel en mag elke tandarts zich implantoloog noemen. Daarom is er in Nederland een vereniging genaamd NVOI die de titel “Implantoloog NVOI geregistreerd” afgeeft. Deze titel krijgen tandartsen die gespecialiseerd zijn in implantologie en die elke 5 jaar gevisiteerd en gecontroleerd worden of zij nog aan de opgestelde eisen voldoen. De implantoloog krijgt dan een beschermd keurmerk. (zie logo).

Het is van belang dat een implantaat goed geplaatst wordt met de juiste indicatie en niet in de verkeerde richting. Daarom is het belangrijk dat de implantoloog ervaring heeft.

 

Sander van der Linden en Britt van den Berg hebben naast de officiële NVOI certificering ook de driejarige postdoctorale MSc. opleiding ‘Orale Implantologie en Prothetiek’ afgerond. Na een strenge selectie worden jaarlijks 3 tandartsen aangenomen voor de opleiding. Tevens zijn zowel Sander van der Linden als Britt van den Berg docenten van deze opleiding en leiden zij tandartsen op tot implantoloog. 

 Daarnaast maakt tandartsenpraktijk Acacialaan  gebruik van A kwaliteit implantaten van Straumann (link) en Astra Dentsply.

Wanneer zijn implantaten geschikt?

 

  • Bij het verlies of dreigend verlies van één of meerdere tanden.
  • Indien uw tandarts vindt dat uw tanden of kiezen getrokken moeten worden
  • Bij problemen met uw kunstgebit (loszitten, pijn bij het eten of moeilijk kunnen praten)
  • Als uw prothese niet comfortabel aanvoelt in uw mond
  • Het tandvlees rondom de overige tanden gezond zijn.
  • Wanneer de patiënt gemotiveerd is om de implantaten goed te onderhouden.

Behandelingsduur.


In het gunstige geval duurt een totale behandeling 4 maanden. Dit hangt ook van het herstel van het kaakbot, of een ‘guided bone regeneration’ (botopbouw) nodig is. Dit wordt door de implantoloog tijdens het eerste consult beoordeelt.

Implantaat plaatsen

1e consult: behandelplan


Aan de hand van het mondonderzoek en röntgenfoto’s beoordeelt de implantoloog de breedte en hoogte van de kaak. Men bekijkt welk implantaat geschikt is, hoeveel implantaten er nodig zijn en welke constructie vervaardigd kan worden. Vervolgens worden deze bevindingen teruggekoppelt aan de patient en wordt er een planning voor een eventuele behandeling of meerdere behandelopties opgesteld. Een begroting van de kosten wordt gemaakt. Mocht er een verwijzing zijn, dan ontvang je een kopie verslag van de bevindingen en het behandelplan.

2e consult: plaatsen van de implantaten

Implanteren gebeurd onder plaatselijke verdoving, in de meeste gevallen valt de napijn na een implantologie behandeling mee, eventuele napijn is met pijnstillers te onderdrukken.

Na het verdoven wordt het kaakbot om het tandvlees heen losgemaakt zodat het kaakbot zichtbaar wordt. In het kaakbot boort de implantoloog vervolgens een gaatje tot de juiste lengte. Met een steeds dikker boortje wordt het gaatje opgeboord tot de juiste dikte. Hierna wordt het implantaat rechtsom vastgeschroefd in het kaakbot.

Het implantaat is een titanium schroefje dat vervolgens in het voorgeboorde gaatje wordt aangebracht. In het implantaat zit een inwendig schroefdraad waarin een plat afdekschroefje (2-fase techniek) of een hoog schroefje (1-fase techniek) kan worden geschroefd. Deze operatie duurt een half uur tot een uur. Na de operatie kan er zwelling plaatsvinden, na vier dagen vermindert deze.

Na het aanbrenging volgt een ingroeifase van gemiddeld 3 tot 6 maanden. Dit heeft tijd nodig. Het bot groeit in deze fase op en rond het implantaat vast. De implantaten mogen in deze periode niet worden belast.

Ligt het implantaat in de lachlijn dan kunt u een tijdelijke voorziening krijgen in de vorm van een kunststof prothese of een noodkroon (plaatje met één of meerdere elementen). Voor aanvang van deze ingreep ontvangt men hierover informatie.

3e consult: hechtingen verwijderen

Na plaatsing van de implantaten worden na  7-14 dagen de hechtingen verwijderd.

4ee consult: aanbrengen van de kroon of prothese of brug

 

Na 3 tot 6 maanden, wanneer alle wonden zijn genezen en de implantaten zijn vastgegroeid, worden er afdrukken gemaakt van het gebit zodat de definitieve prothese, kroon of brug vervaardigd en geplaatst kan worden. 

 
Een regelmatige controle / nazorg is noodzakelijk om de conditie van het tandvlees en kronen in optimale gezondheid te houden. Daarmee krijgen implantaten een lange levensduur.

Een regelmatige controle / nazorg is noodzakelijk om de conditie van het tandvlees en kronen in optimale gezondheid te houden. Op die manier zorgt u er ook voor dat uw implantaten een lange levensduur hebben.

Veelgestelde vragen rondom implantaten

Scroll naar top