Alles over bruggen, kronen en stifttanden

Voor meer informatie rondom implantaten klik je hier.

Wat is een kroon?

Bij afgebroken tanden of kiezen of wanneer er opnieuw een vulling geplaatst moeten worden, is dit vaak niet meer mogelijk. Dit vanwege teveel verloren weefsel op het eigen gebit.

In deze gevallen wordt er gekozen voor een porseleinen kroon op de tand of kies. Een kroon is een kapje dat precies over een afgeslepen tand of kies wordt geplaatst. Deze is niet meer van een echte tand te onderscheiden. Een kroon kan namelijk zoveel mogelijk in een natuurlijke kleurbalans op de rest van het gebit afgestemd worden.

 

Wanneer een kroon nodig?

Redenen voor een kroon:

  1. Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
  2. Verbeteren van het uiterlijk. Het gaat hierbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden
    of kiezen die voorin de mond staan.

Wat kost een kroon?
De kosten voor een kroon hangen af van het soort kroon, het materiaal dat wordt gebruikt en de kosten voor het tandtechnisch laboratorium. 

Bovendien is het van belang of een opbouw nodig is (zie stifttand). 
Vraag de tandarts vooraf om een begroting. Globale kosten van één kroon variëren tussen de 400-600 euro. Uiteraard kan er ook gekozen worden voor meerdere kronen. Deze kronen worden dan vervaardigd per tand en staan los van elkaar.

Worden kronen door de verzekering vergoed?

De vergoedingen variëren per verzekering. In de polis van uw ziektekostenverzekering staat op welke vergoedingen u recht heeft.


Hoe lang gaat een kroon (of brug) mee?

De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Een goede mondhygiëne heeft veel invloed op de duurzaamheid. Door een ongelukje (een valpartij) kan het voorkomen dat een kroon of een brug voortijdig beschadigd raakt.

Wat is een brug?

Wanneer er een tand of kiest ontbreekt, kan er een brug worden geplaatst. Een brug bestaat uit meerdere kronen naast elkaar. Tussen de kronen bevindt zich een zogeheten dummy. De dummy zorgt voor een opvulling van de missende tand of kies. Hierdoor is de lege ruimte in de mond weer opgevuld.

 

Wanneer kan een brug nodig zijn?

Redenen voor een brug:

1. Om beter te kunnen kauwen.
2. Verbetering van het uiterlijk.
3. Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.

Wanneer tanden en kiezen ontbreken, kunnen de dichtstbijzijnde tanden of kiezen van de andere kaak richting de open ruimte groeien. Daarnaast kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien en daardoor scheef gaan staan. Het plaatsen van een brug helpt dit voorkomen. 

Wat is een etsbrug / zwevende brug?

Wanneer er één of twee tanden in het gebit ontbreken kan er gekozen worden voor een etsbrug.
Een etsbrug is mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn. “Gaaf” betekent dat de tanden of kiezen niet tot nauwelijks zijn voorzien van een vulling of ander restauratief materiaal. Voor een zwevende brug wordt nauwelijks iets van de gave tanden afgeslepen. De brug wordt d.m.v. metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt.
Dit bevestigingsplaatje wordt extra dun uitgesneden. Daardoor is deze niet of nauwelijks voelbaar aan de binnenkant van de tanden. Een etsbrug kan vrij eenvoudig worden verwijderd.

Wat is het verschil tussen kronen en bruggen?

Kronen worden per tand of kies gemaakt. Bij een brug of een etsbrug worden meerdere tanden en kiezen betrokken. De  ruimte waar een tand of kies is getrokken wordt opgevuld door een brugconstructie met een een dummy.

Wat is een stifttand?

Een stifttand is een tand waarbij het beschadigde tandbeen wordt verstevigd met één of twee stiften. Een stift is een buisje van glasvezel dat in de wortel van de beschadigde tand verankerd zit. Deze stift wordt als anker gebruikt voor de opbouw van de tand. Deze opbouw wordt bedekt met een kroon. Samen vormen zij de stift (opbouw)tand.

Een stifttand is een minder ingrijpend alternatief voor een implantaat. Op het plaatje hierboven zie je een schematische tekening van een stifttand en een implantaat.

Wanneer een stifttand?
Een stifttand is bedoeld om een gebroken of rotte tand te herstellen. Het wordt toegepast als de tandwortel nog gezond genoeg is, maar de tand zelf te beschadigd. Het is dan niet meer mogelijk om deze volledig te herstellen met een vulling.

 

Soms wordt een stifttand ook gebruikt in combinatie met een vulling. In dat geval wordt er geen kroon geplaatst, maar dient de stift als een fundering voor de vulling.

 

De stift wordt in het wortelkanaal geplaatst, waardoor het noodzakelijk is om eerst de zenuwen te verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. De plaatsing van een stifttand is daarom pijnloos omdat de zenuw al is verwijderd. Voor meer informatie over een wortelkanaalbehandeling klik hier

 

Het verschil tussen een stifttand en een implantaat?

Bij een stifttand wordt de oorspronkelijke wortel intact wordt gehouden. Bij het plaatsen van een implantaat wordt de tandwortel vervangen door een schroef die in het kaakbot is verankerd. Deze fungeert als een compleet nieuwe tand. Een implantaat wordt vaak wel vergoed door de zorgverzekering, terwijl dit niet altijd het geval is bij een stifttand.


Meer lezen over implantaten? Klik hier

Het plaatsen van een kroon

Stap 1. Afslijpen van de tand of kies
Allereerst wordt een deel van de eigen tand of kies afgeslepen, zodat er genoeg ruimte is om een kroon of brug te maken. Indien nodig zal er een plaatselijke verdoving gebruikt worden.

 

Stap 2.1. Afdruk maken
Er wordt een afdruk gemaakt van de hele kaak of het gedeelte waarin zich de afgeslepen kies of tand bevindt. Hiervoor brengt de tandarts een afdruklepel met een rubberachtige massa in de mond. De duur van deze afdruk is ongeveer 2 minuten. In deze afdruk wordt later in een tandtechnisch laboratorium gips gegoten. Op dit gipsmodel wordt de brug of definitieve kroon gemaakt. 

Stap 2.2. Beetregistratie
Met de beetregistratie bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen van de onder- en bovenkaak op elkaar passen. Daarvoor is een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. Hiervoor gebruikt de tandarts een wasplaatje, dit plaatje geeft een wasachtige smaak. 

Stap 3. Kleur bepalen
Als de kroon of brug vóór in de mond staat, heeft deze meestal een tandkleurige buitenlaag. Samen met de tandarts wordt er een geschikte kleur uitgezocht die zo goed mogelijk bij de rest van de tanden past.

Stap 4. Vastzetten
Bij de laatste afspraak past de tandarts de kroon of brug in de mond en zet deze vast. Aan de binnenzijde van de kroon of brug wordt er een snelhardend cement aangebracht. Vervolgens wordt de kroon of brug op zijn plaats geschoven en stevig aangedrukt. 

 

 

Noodvoorziening; een tijdelijke kroon.

Normaal gesproken zit er tussen het afdrukken en vastzetten van de kroon een periode van twee weken. Er zijn in totaal twee afspraken nodig voor het plaatsen van een kroon/brug.
Voor comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maakt de tandarts een noodvoorziening (tijdelijke kroon). Eet er geen harde of kleverige producten mee. De tijdelijke kroon is daar niet op berekend. Neem bij breuk of losraken van de tijdelijke kroon direct contact op met de tandarts.

Welk materialen zijn er?

Porselein
Kronen van porselein zijn in veel situaties inzetbaar. Door nieuwe technieken is de kans op breuk gering.
De tandkleur van de kroon kan zo nauwkeurig qua kleur worden gemaakt dankzij de technieker die het porselein ter plekke opbakt bij de patiënt aan de stoel. Daarmee kan de vorm en kleur identiek worden gemaakt aan de omringende bestaande tanden.

 

Zirkonium

Een brug of kroon van Zirkonium is metaalvrij en heeft een kern van keramiek met een dun laagje porselein. Zirkonium kronen zijn erg sterk en hechten op een natuurlijk manier aan het tandvlees. Hierdoor ontstaat er minder kans op tandvleesontstekingen.


Metaal-porselein
Hierbij wordt metaal als basis gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.

 

Metaal
Soms worden kronen en bruggen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. De kronen of bruggen krijgen een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege de kleur plaatst de tandarts deze optie alleen achterin de mond.

 

Goud

Een kroon van goud is duurzaam. Goud wordt voornamelijk ingezet om kiezen te restaureren. In het verleden werden gouden kronen veel toegepast. Dankzij de hedendaagse porseleinen oplossing is goud minder voor de hand liggend vanwege de gouden kleur.
Een bijkomend nadeel van goud is de forse prijsstijging in de afgelopen jaren. Daarentegen heeft goud als voordeel dat het een lagere kans op breuk heeft ten opzichte van porselein. Tevens kunnen gouden kronen zeer dun gemaakt worden en hierbij amper aan sterkte verliezen. Dit bespaart het verwijderen van eigen tandweefsel. Door de dunne randen kan het goud glad afgewerkt worden, wat irritatie van het tandvlees  voorkomt.

 

Wat is het meest gekozen materiaal voor een kroon of brug?

Het meest gekozen materiaal is porselein of zirkonium. Dit vanwege de witte kleur en de juiste fysiologische eigenschappen. De patiënt mag zelf kiezen welk materiaal voor de kroon wordt gebruikt. Dit is wel in samenspraak met de tandarts.

Nadelen van een brug:

Bij het nemen van een brug moeten twee of meerdere tanden omslepen moeten worden. Deze dienen als pijler voor de brug. Bij tanden waar al veel aan gerestaureerd is, is dit minder vervelend.
Het is echter zonde om gave tanden en/of kiezen bij te slijpen. In deze gevallen is het verstandiger om voor een implantaat of etsbrug te kiezen.

 

Krijg ik last van napijn bij de behandeling voor een kroon of een brug?

Na plaatsing kan een tand of kies die van een kroon of een brug is voorzien gevoelig zijn. Dit is meestal van tijdelijke aard. Raadpleeg de tandarts als de gevoeligheid aanhoudt of heviger wordt.

Wat kost een brug?

De kosten voor een brug hangen af van het soort brug en het aantal tanden en kiezen dat moet worden vervangen. Een etsbrug is vaak goedkoper dan een gewone brug. Vraag vooraf om een begroting aan de tandarts.

Wordt een brug door de verzekering vergoed?

Deze vergoedingen variëren per verzekering. In de polis van uw ziektekostenverzekering staat op welke vergoedingen u recht heeft.

Scroll naar top