Kunstgebit


Lees alles over een kunstgebit, kunstgebit kosten, het reinigen, volledige protheses, klikgebit en het wennen aan een kunstgebit. Voor kosten scroll je naar beneden.

Het kunstgebit wordt ook wel een uitneembare prothese genoemd. Het is de meest voorkomende keuze indien tanden ontbreken of vervangen moeten worden. Dankzij de huidige technologie vallen kunstgebitten vrijwel niet meer op.

Een volledige prothese wordt gehanteerd wanneer alle kiezen en tanden ontbreken. Je hebt dus geen natuurlijke tanden meer. 
Een partiële prothese is van toepassing wanneer er een paar tanden/kiezen missen.
Beide protheses zorgen ervoor dat je weer gemakkelijk kunt eten en spreken. Bovendien gaat het slijtage en het scheef staan van het overig gebit tegen.
Als laatste zorgt een kunstgebit voor verbetering van het uiterlijk.

Er zijn diverse soorten uitneembare protheses. Deze worden hieronder uiteengezet.

Volledige protheses
Een volledige prothese wordt gehanteerd wanneer alle kiezen en tanden ontbreken. Alle protheses worden op maat gemaakt middels een individuele afdruk.

Een kunstgebit vervangt alle kiezen en tanden. Vanwege de speeksel laag ontstaat er een vacuüm waardoor het kunstgebit zich tegen het tandvlees vastzuigt. Dit heet retentie. Dit type gebit is eenvoudig uit de mond te verwijderen maar daarentegen ook even wennen.

Een klikgebit is een kunstgebit en zit met behulp van implantaten aan de onderkaak en eventueel bovenkaak vast. Omdat dit gebit stevig vast zit, worden zaken als drinken, eten, praten en lachen vergemakkelijkt. Daarnaast blijft het gehemelte aan de bovenkaak onbedekt. Dit geeft meer smaaksensatie.
In dit artikel lees je meer over implantaten.

Bij een overkappingsprothese wordt er gebruik gemaakt van implantaten die aan de tandwortels van de patiënt zijn bevestigd. Dit zorgt voor houvast van het kunstgebit, een bijkomend voordeel is het voorkomen van een slinkende kaak. Net als de andere protheses is dit gebit uitneembaar.

Kunstgebit of klikgebit?


Het grote verschil tussen beide gebitten is dat een kunstgebit los in de mond zit en de prothese al vervaardigd kan worden na aanleiding van een gebitsafdruk.

Een klikgebit daarentegen klik je vast aan implantaten.Dit zijn kleine metalen staafjes die in het kaakbot zijn vastgezet. Hiervoor is een operatie nodig door een implantoloog. Na deze operatie dient er zich een herstelperiode van 3 tot 6 maanden aan. De totale behandeling kan tot wel 9 maanden duren.

Een bijkomende voordeel van een klikgebit is dat het natuurlijker aanvoelt ten opzichte van een kunstgebit. Daarentegen vereist het reinigen van een klikgebit meer precisiewerk.

Implantaten moeten schoongehouden worden om eventuele ontstekingen te voorkomen.

Tandartsenpraktijk Acacialaan is gespecialiseerd in implantaat behandelingen. De implantoloog die hiervoor bevoegd is maakt tevens een afdruk van de kaak. Lees meer over implantaten in dit artikel.

afdruk_acacia

Partiële prothese (gedeeltelijke prothese).

Een partiële prothese is van toepassing wanneer er een paar tanden/kiezen ontbreken. In samenspel met eigen tanden, krijg je weer een “volledig” gebit. Dit soort prothese wordt afhankelijk van het gebruikte materiaal ook wel frame- of plaatprothese genoemd.

Een plaatprothese wordt vervaardigd van rozig (tandvleeskleurig) kunsthars.
Hierin zijn de kunsttanden gefixeerd. Het is dus een gedeeltelijk kunstgebit. De plaatprothese ligt tegen het tandvlees aan.
Soms wordt dit met ankertjes, vastgemaakt aan de resterende tanden en/of kiezen. Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese maar kent het nadeel dat kauwkracht op het slijmvlies van de mond rust. Dit kan voor ontstekingen van het tandvlees zorgen.

Een frameprothese is uit metaal vervaardigd. Op dit metaal is kunsthars met een tandvlees-kleur bevestigd. Daarbovenop bevinden zich de kunsttanden en/of kiezen.
Dit type prothese rust voornamelijk op het resterende eigen gebit. Ten opzichte van een plaatprothese zijn de ankertjes wel ietwat zichtbaar.

Het is raadzaam om de partiële prothese s’ nachts uit te doen. Het tandvlees krijgt hierdoor rust en eventueel tandenknarsen voorkomt beschadigingen. De prothese kan in een dagelijks ververst glas water gelegd worden. Het is tevens raadzaam om een frame- of plaatprothese wekelijks eenmalig in een glas met reinigingsmiddel te leggen, deze koop je bij een drogisterij.

Kunstgebit reinigen
Met een speciale borstel (prothese borstel) kan men een kunstgebit schoonmaken in een bakje met water of onder de kraan. Vervolgens poets je jouw tandvlees en mondholte met een tandenborstel. De verzorging van je mond en kunstgebit moet dagelijks gebeuren. Dit betekent dat je nog altijd een paar keer per dag je mond moet verzorgen. Blootstelling aan eten, drinken, speeksel en tevens kleefpoeder of -pasta is namelijk een voedingsbodem voor bacteriën.


Gebruik nooit bijtende schoonmaakmiddelen voor kunstgebit reiniging. Het enige toegestane middel is een druppeltje afwasmiddel of Dettol zeep. Gebruik in plaats daarvan reinigingsmiddelen of borsteltjes die speciaal ontwikkeld zijn voor het reinigen van een kunstgebit. Tevens wordt het ten strengste afgeraden om met een tandenstoker of ander hard voorwerp, aanslag van het kunstgebit af te krabben. Als laatste mag een kunstgebit niet in heet water worden gelegd. 


Kunstgebit en ‘s nachts
Het is raadzaam ‘s nachts de uitneembare prothese uit te doen. Daardoor worden eventuele beschadigingen door tandenknarsen voorkomen. Daarnaast krijgen de kaken en tandvlees rust. Indien je liever niet met een “lege” mond wilt slapen, kan het bovengebit inblijven. Wanneer je met het hele gebit in blijft slapen wordt er geadviseerd om geregeld de tandarts te bezoeken voor controle.

kunstgebit_2

Hoe lang duurt het wennen aan een kunstgebit?
Het is normaal dat een uitneembare prothese in het begin onwennig aanvoelt. Klanken uit je mond kunnen zelfs wat anders klinken en smaak kan veranderen. De ene uitneembare prothese went sneller dan de ander. Het duurt doorgaans 1 tot 2 maanden voordat je aan een kunstgebit gewend raakt. De tand technicus zorgt hierin voor een goede begeleiding. Daarbij is het verstandig om de eerste dagen zacht voedsel in te nemen. Een klikgebit zal binnen een paar weken wennen.

Problemen die zich gaan voordoen
Na het trekken van tanden en kiezen gaat de kaak slinken. Dit proces vindt onmiddellijk na het trekken plaats. Na enkele maanden zal dit proces nog maar langzaam verder ontwikkelen. Dit kan resulteren in een loszittend kunstgebit. Daaruit kan pijn en discomfort optreden. Tevens kan er breuk plaatsvinden in de prothese vanwege vrijgekomen ruimte. Bij klachten wordt geadviseerd een afspraak bij de tandarts te maken. Het gebit zal een nieuwe opvullaag (rebasing) krijgen waardoor het gebit weer goed zit.

Kunstgebit kosten

Wat kost een kunstgebit?
Het laten aanmeten van een
kunstgebit wordt voor 75% vergoed vanuit de basisverzekering waarbij de eigen risico van € 385,- wordt meegenomen. Je hebt dus een verplichte eigen bijdrage van 25%. Deze kan weer deels vergoed worden door de eigen aanvullende tandartsverzekering. Om de 5 jaar heb je recht op een nieuwe uitneembare prothese vanuit de basisverzekering. Indien er eerder een nieuw gebit nodig is, is er een machtiging vanuit de zorgverzekeraar nodig.

Gemiddeld kost een compleet kunstgebit rond de € 1150,- tot € 1200,-

Immediaat prothese worden ook deels vergoed vanuit de basisverzekering. Dit houdt in dat na het trekken van tanden/kiezen een noodprothese geplaatst wordt (immediaat).

Wij adviseren om zowel het onder- als bovengebit tegelijkertijd te vervaardigen. Dit kan financieel schelen door de gemaakte kosten binnen een enkel jaar te houden.

Wat kost een klikgebit?
Het is mogelijk om een vergoeding te krijgen voor een kunstgebit op implantaten.
Daarvoor gelden de volgende criteria.
– Je draagt al een kunstgebit.

– Gebrek aan retentie volledige prothese (zuigvorm is niet goed).
– Gebrek aan pasvorm

Daarnaast is er altijd een machtiging vanuit de zorgverzekering nodig. Het eigen risico van € 385,- moet eerst besteed worden. Bij tandartsenpraktijk Acacialaan kunnen vragen wij een machtiging aan bij de desbetreffende zorgverzekeraar. Wij hebben contracten bij alle grote zorgverzekeraars wat de aanvraag versnelt en de kans op vergoeding vergroot.

 

Wat kost een partiële prothese?

Een plaatprothese zit tegen de € 600,- aan. Naast de prothese zelf zitten hier ook materiaal- en afdrukkosten aan verbonden.
Een frameprothese kost tussen de € 750,- tot € 850,-

Zowel een plaat- als frameprothese worden niet vergoed vanuit je basisverzekering. Bij een aanvullende tandverzekering ligt dit anders. Vraag vrijblijvend een begroting aan bij tandartsenpraktijk Acacialaan. 

Reparatie kosten
Over het algemeen worden volledige kunstgebit reparaties voor 90% vergoed. Tevens kunnen partiële- en frameprothese gedeeltelijk vergoed worden vanuit een aanvullende tandverzekering. Deze vergoeding verschilt per verzekering.

Ik wil een kunstgebit
Maak vrijblijvend een afspraak bij Tandartsenpraktijk Acacialaan. De volgende mensen hebben alle kennis in huis om je te helpen en bij te staan tijdens deze ingreep. Klik op de foto’s om meer over je toekomstige tand deskundige te lezen.

Scroll naar top