Orthodontie & beugels

Een stralend gebit geeft je meer zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid. Daarom helpen wij bij  Tandartsenpraktijk Acacialaan kinderen en volwassenen om dit samen te bereiken.
Afhankelijk van het eindresultaat kiezen we samen welke beugel(s) en orthodontische behandeling we hiervoor inzetten. 

Hieronder vind je een overzicht van soorten beugels en
-Waarvoor deze dienen
-Vaste of uitneembare beugel
-Draagtijd
-Kosten

Doorzichtige beugel

Soorten beugels

Klik op het beugel onderwerp waar je meer over wilt lezen.
Je wordt doorgestuurd naar de juiste sectie.

Vaste beugels

De bekenste beugel is de slotjes beugel. Bij deze beugel worden slotjes (brackets) aan de tanden en kiezen vastgeplakt.

Binnenin de slotjes wordt een metalen draad geplaatst en bevestigd met elastieken. De elastieken zorgen ervoor dat de draad strak in de slotjes blijft zitten. Dit samen zorgt ervoor dat de tanden en kiezen worden rechtgezet.

Elke 4-8 weken worden de elastieken en of draden vervangen. Je hebt de keuzen uit metalen brackets en witte (keramische) brackets.

Metalen brackets

Slotjesbeugel (metalen brackets)

De meest bekende beugel is de slotjes beugel. Bij deze beugel worden slotjes (brackets) aan de tanden en kiezen vastgeplakt. Binnenin de slotjes wordt een metalen draadje(boog) geplaatst en bevestigd met ijzeren ligaturen (ijzerdraadjes). De ligaturen zorgen ervoor dat het draad strak in de slotjes blijft zitten.
Dit samen zorgt ervoor dat de tanden en kiezen worden rechtgezet.

Elke 4-8 weken worden de ligaturen en of draden(bogen) vervangen.
Je hebt de keuzen uit metalen brackets en witte (keramische) brackets. 

 

Geschikt voor

Kinderen en volwassenen

Vaste of uitneembare beugel?  

Vast

Reden voor deze beugel?

Om tanden en kiezen recht te zetten en beperkte aanpassingen in de beet te maken

Hoe lang moet ik deze beugel dragen?

Eenvoudige behandelingen 6-12 maanden, complexe behandelingen 18-24 maanden. Hiervan kan afgeweken worden.

Kosten?

Voor kosten kun je een begroting vragen d.m.v. een consult. Er wordt altijd eerst bekeken wat er nodig lijkt te zijn.

Voorbeeld foto’s voor en na behandeling:

Slotjesbeugel (witte keramische brackets)

De behandeling van keramische brackets is vrijwel hetzelfde als die van metalen brackets.

 

De witte brackets zijn in dit geval gemaakt van keramiek. De kleur van keramiek is wit waardoor de slotjes niet tot nauwelijks zichtbaar zijn op de tanden.

 

Vanwege het materiaal is een keramische beugel wat kwetsbaarder, prijziger en kan er mogelijke bracket verkleuring optreden. In een aantal gevallen wordt ervoor gekozen om alleen keramische brackets te plaatsen in de bovenkaak.

Voor wie?

Kinderen en volwassenen, maar meestal bij volwassenen

Losse of vaste beugel?

Vast

Waarvoor dient deze beugel?

Om de tanden en kiezen recht te zetten en beperkte aanpassingen in de beet te maken. 

Hoe lang moet ik deze beugel dragen?

Eenvoudige behandelingen 6-12 maanden, complexe behandelingen 18-24 maanden. Hiervan kan afgeweken worden.

Wat zijn de kosten?

Voor kosten kun je een begroting vragen d.m.v. een consult. Er wordt altijd eerst bekeken wat er nodig lijkt te zijn.

Voorbeeld foto’s voor, tijdens en na behandeling:

Onzichtbare beugel (Clearcorrect Straumann)

Steeds meer mensen kiezen voor een “onzichtbare beugel.” Tandartsenpraktijk Acacialaan biedt deze mogelijk aan. Daarvoor gebruiken wij bijna doorzichtige aligners gemaakt van plastic doorzichtbare hoesjes van het merk Clearcorrect Straumann.

 

De voorkeur voor aligners (boven traditionele draden en beugels) komt vanwege voordelen als:

• Bijna onzichtbaar
• Geen dieetbeperkingen
• Geen belemmeringen voor flossen of poetsen
• Gecontroleerde beweging van één tand
• Opties voor bewaking op afstand door middel van clearcorrect GO. Hierdoor is het mogelijk om op      afstand een consult af te spreken met de tandarts.

 

De Clear correct aligner behandeling bestaat uit een reeks van nagenoeg onzichtbare, uitneembare aligners (hoesjes) die je om de 2 weken vervangt voor een nieuwe set. Deze hoesjes draag je 22 uur per dag. 

Voor het plaatsen van een  onzichtbare aligner beugel wordt er eerste een afdruk of scan van het gebit gemaakt.

 

Hierna wordt door Clearcorrect een digitale 3D-video ontwikkeld. Hierin maakt de behandelend tandarts in samenwerking met Clearcorrect het volledige behandelingsplan.

 

Wanneer de 3D-video klaar is, zie je in een korte video hoe je tanden verplaatsen van de oorspronkelijke positie naar de gewenste eindpositie.

 

Het eindresultaat van de behandeling is dus al zichtbaar voordat de behandeling is gestart!

 

Op het moment dat jij en de tandarts akkoord zijn met het plan en het eindresultaat, wordt een reeks doorzichtige aligners op maat gemaakt. 

Bij Tandartsenpraktijk Acacialaan ontvang je 50% korting op de techniekkosten voor het laten maken van de aligners. Dit komt omdat Sander van der Linden spreker is voor Clearcorrect.

Voor wie?

Kinderen en volwassenen, maar meestal bij volwassenen

Losse of vaste beugel?

Vast (?)

Waarvoor dient deze beugel?

Om de tanden en kiezen recht te zetten en beperkte aanpassingen in de beet te maken.

Hoe lang moet ik deze beugel dragen?

Gemiddeld duurt een behandeling 6 maanden tot 1,5 jaar. Hiervan kan worden afgeweken.

Wat zijn de kosten?

De kosten zijn afhankelijk van de gebitsafwijking, medewerking voor het dragen van de beugel, en behandelingsduur. Voor meer info klik hier

Let op:  Clearcorrect Unlimited houdt in; een onbeperkt aantal aligners voor een periode van 5 jaar. 

 

Prijs is exclusief verwijderen beugel en kosten spalk. Mogelijkheden Clearcorrect unlimited en Clearcorrect flex is afhankelijk van de mate van gebitsafwijking.

 

Verrichting

Kosten in euro’s

Plaatsingskosten Clearcorrect Comprehensive (F471A)

567,51

Techniekkosten Clearcorrect Unlimited

1075,-  (inclusief 50% korting)

Techniekkosten Clearcorrect Flex (maximaal 9 aligners

600,-  (inclusief 50%)

Beugel consult per maand

42,77

Voorbeeld foto’s voor en na behandeling:

Retentiebeugels (Spalken/ Nachtbeugel)

Op het moment dat een beugel er eenmaal uit mag, is de behandeling nog niet voorbij.

Om het behaalde resultaat te behouden is er een retentiebeugel nodig. Denk aan een spalk en/of een nachtbeugel.

 

Een spalk is een metalen draad die achter de voorste tanden wordt geplakt. De draad loopt van hoektand tot hoektand en wordt vastgelijmd. Zo kunnen de tanden en kiezen vastgroeien in de nieuwe stand. 

 

Een nachtbeugel (clear overlay) is een doorzichtig hoesje over de tanden dat op maat wordt gemaakt en hierdoor gelijk is aan de stand van de standen nadat de beugel verwijderd is.

Heb ik een spalk of een nachtbeugel nodig?

Een spalk


Het voordeel van een spalk is dat deze vast zit en daarom niet vergeten kan worden om te dragen. Het nadeel van een spalk is dat deze de mondhygiëne kan bemoeilijken. Mocht de spalk loslaten, dan moet deze zo spoedig mogelijk weer vastgezet worden.

 

Soms is het niet mogelijk om een spalk te laten plaatsen vanwege een diepe beet. In deze gevallen is een nachtbeugel (clear overlay) de enige optie.

Een nachtbeugel


In veel gevallen wordt er naast de spalk een nachtbeugel aangemeten. De spalk houdt de voorste tanden (van hoektand tot hoektand) vast en de nachtbeugel vormt zich over het gehele gebit.

 

De nachtbeugel zorgt ervoor dat de tanden en kiezen stevig “vast” kunnen groeien na het corrigeren van de voorafgaande beugel.

Uitneembare beugels

Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels. De naam zegt het al: je kunt een uitneembare beugel makkelijk in- en uitdoen. De meest voorkomende uitneembare beugels zijn de plaatbeugel, buitenboordbeugel en blokbeugel.

 

Welke beugel wordt gebruikt is afhankelijk van het behandelplan dat onze arts voor je opstelt.

Activator (of blokbeugel)

Activator (blokbeugel) De activator is een uitneembare beugel die je onderkaak naar voren stimuleert te groeien. De activator houdt de tong en lip weg waardoor verkeerde lip en tong gewoontes worden afgeleerd. Hierdoor verbetert de  kauwfunctie en kan de mond beter sluiten.

 

De activator wordt meestal toegepast wanneer de onderkaak te ver naar achteren staat. Je hebt dan een zogenoemde “overbeet”. Na de behandeling sluiten je boven- en onderkaak weer goed aan op elkaar.

 

De activator bestaat uit een soort “blok” met een gedeelte voor de bovenkaak en een gedeelte voor de onderkaak. De beugel zorgt ervoor dat de bovenkaak geklemd wordt en de onderkaak naar voren wordt geduwd.

 

De blokbeugel is efficiënt werkzaam tijdens de groeispurt bij kinderen. Bij volwassen wordt de activator niet toegepast omdat het skelet is volgroeid.

Headgear (buitenbeugel)

Een headgear is een buitenbeugel die ervoor zorgt dat je bovenste kiezen gaan verplaatsen. Het doel hiervan is om meer ruimte in de mond te creëren. Hierdoor komen scheve tanden en kiezen recht te staan en wordt de kauwfunctie verbeterd.

 

Na de behandeling van een headgear, sluiten je boven- en onderkaak goed op elkaar aan. Een headgear zit vast aan je kiezen door middel van metalen ringen die om de kiezen zijn vastgelijmd. Via een band in de nek kan de beugel aan de ringen vastgemaakt worden.     

 

Wanneer draag ik een buitenbeugel?

De headgear wordt meestal geadviseerd om zoveel mogelijk thuis en in de nacht te dragen (meestal is dit na schooltijd en de nacht). 

 

Hoe houd ik mijn headgear schoon?

Haal altijd eerst de beugel uit de mond poets de metalen ringen om je kiezen extra goed. Hier blijft makkelijker tandplak achter. Spoel de headgear ook regelmatig af met warm water. Het kan altijd gebeuren dat er iets los raakt van de beugel. Bel dan zo snel mogelijk naar de praktijk. 

Linguale boog (binnenbeugel)

Een linguale boog is een draad die aan de binnenkant van je ondergebit is vastgemaakt. Deze beugel wordt bevestigd aan de “blijvende” kiezen links en rechts. De linguale boog kan pas ingezet worden als de melkkiezen gewisseld zijn naar de blijvende kiezen.

 

Het doel van deze binnenbeugel is om de blijvende kiezen naar voren te schuiven indien een melkkies te vroeg verloren is gegaan. Daarnaast wordt er meer ruimte gecreëerd voor de opkomende blijvende kiezen.

 

Wanneer draag ik een linguale boog?

Omdat deze beugel is vastgemaakt aan de binnenzijde van het ondergebit wordt deze constant gedragen. Hoe houd ik een linguale boog schoon? Tijdens het tandenpoetsen is het belangrijk dat de linguale boog ook mee gepoetst wordt. Dit is gemakkelijk te controleren door te kijken of het ijzerwerk goed glimt.  

 

Wat doe ik als de linguale boog los is gekomen?

Als er onderdelen van de linguale boog los zijn gekomen of indien je twijfelt dien je zo snel mogelijk de praktijk te bellen voor een afspraak. Wacht niet te lang. Bij een losse beugel is de werking stopgezet.

Hyrax

Een Hyrax is een beugel die ervoor zorgt dat een te smalle bovenkaak wordt verbreed zodat deze goed past op de onderkaak. Deze beugel wordt bevestigd aan twee of vier kiezen in de bovenkaak.  In het midden van deze beugel zit een schroef, die door een ouder/verzorger aangedraaid dient te worden met een speciale sleutel.

 

De uitleg hierover wordt in de praktijk gegeven na het plaatsen van de Hyrax. In het begin zul je merken dat er een spleetje tussen de tanden ontstaat. Dit hoort zo te gaan en is een teken dat de beugel goed zijn werk doet. Wanneer er niks meer aangedraaid wordt, is de kaak breed genoeg. De beugel blijft echter nog wel in de mond. Daardoor kan de kaak in de goede positie vastgroeien en wordt terugloop voorkomen.   

 

Belangrijke aandachtspunten Tijdens het dragen van de Hyrax moeten de onderstaande etenswaren vermeden worden. Lolly’s, harde snoepjes, kleverige producten zoals drop, M&M’s, popcorn, kauwgom en pepermuntjes. Koolzuurhoudende dranken zoals cola, ice tea, sinas.

 

Hoe houd ik de Hyrax schoon?

Tijdens het dragen van een Hyrax kun je je tanden blijven poetsen. Zorg er wel voor dat er geen etensresten onder de Hyrax en/of bij je gehemelte achterblijven.

 

Wat moet je doen als er iets los is gekomen?

Mocht er een ring van je kies loskomen of kapot gaan bel dan zo snel mogelijk de praktijk voor een afspraak. Wacht niet te lang. Bij een losse beugel is de werking stopgezet.

Herbst (Biobite Corrector)

De herbst beugel stimuleert de groei van de onderkaak en remt de groei van de bovenkaak. Deze beugel wordt gekozen om een overbeet te verkleinen en te zorgen dat de tanden en kiezen van de bovenkaak en onderkaak goed op elkaar gaan passen.

 

De herbst beugel bestaat uit ringen die om de grote kiezen in de boven- en onderkaak worden geplaatst. Links en rechts worden er telescoop vormige buisjes bevestigd aan de ringen. Deze buisjes duwen de onderkaak naar voren. Deze beugel is even wennen. De kiezen kunnen namelijk na het plaatsen van deze beugel niet meer op elkaar. Eten kan nog wel. Daarnaast zullen de kaakspieren in het begin wat vermoeid aanvoelen en ontstaat er lichte druk op de tanden. Dit gevoel is normaal en verdwijnt snel.

  Mocht er veel last zijn dan kan een pijnstiller worden ingenomen.

 

Hoe houd ik de Herbst schoon?

Door de telescoopbuisjes kunnen kiezen moeilijker gepoetst worden. Poetsbeurten vergen dus extra tijd en aandacht.

 

Wat moet je doen als er iets los is gekomen?

Wanneer er een ring of telescoopbuisje is losgekomen, wordt er verzocht zo spoedig mogelijk naar de praktijk te bellen. 

Veelgestelde vragen

Een beugel kan heel wat vragen opleveren.
Daarom hebben wij de veelgestelde vragen voor je beantwoord op een nieuwe pagina.

Scroll naar top