Mondhygiëne en preventie

Tijdens de halfjaarlijkse controle zal de tandarts de dieptes van de pockets ( de ruimtes tussen de tanden/kiezen en tandvlees) opmeten. Dit wordt gedaan met een pocketsonde, het meetinstrument wat millimeters aanduidt. In een gezonde situatie zijn de pockets niet dieper dan 3mm en gaan niet bloeden tijdens het meten. Door de pockets op te meten kan de tandarts de PPS ( Periodieke Parodontale Screening) vastleggen.

De screening bestaat uit drie gradaties.

PPS1: pockets van 1-3mm,

PPS2: pockets van 4-5mm en de

PPS3: pockets van 6mm of meer.

Op basis van deze screening kan de tandarts de conditie van uw tandvlees bepalen en daarover informeren en doorverwijzen naar de juiste behandelaar.

Dit kan variëren van een preventie assistente, een paro-preventie assistente of een mondhygiënist.

Bij de volgende behandelaar zal er voorlichting en instructie en een reiniging plaatsvinden om de conditie van uw gebit en tandvlees te verbeteren.

De mondhygiënist, paro-preventie assistente en de preventie assistente helpen u om uw gebit en tandvlees te onderhouden en te verbeteren van conditie. Tijdens deze behandeling wordt er ook doorgenomen hoe u zelf, uw gebit het beste schoon kunt houden en welke middelen hierbij nodig zijn.

Voordat u een behandeling ondergaat, wordt er een PPS-meting uitgevoerd, zoals hierboven beschreven. Aan de hand van deze score wordt er bepaald wat de huidige conditie is van uw gebit en tandvlees en welk traject u het beste kunt volgen. De verschillende scores bepalen tevens of u naar de preventie assistente, paro-preventie assistente of de mondhygiëniste wordt doorverwezen.

Bij ernstige tandvleesproblematiek (parodontitis), zal er na een intake onderzoek beoordeeld worden wat het beste behandeltraject zal zijn.

Scroll naar top