Wortelkanaalbehandeling​

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Iedere tand of kies heeft een wortelkanaal ofwel pulpa. Dit is het levende weefsel/zenuw dat zich in de tand bevindt. De pulpa kan ontstoken raken en zorgen voor tandpijn. De oorzaken hiervoor zijn uiteenlopend. Denk bijvoorbeeld aan een gaatje, een lekkende vulling of een valpartij. Dit kan hevige problemen en pijnen veroorzaken aan de tand of kies, maar zeker ook aan het kaakbot.

De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot, hierdoor kan de ontsteking zich verder uitbreiden naar dit gebied. De onderliggende oorzaak voor deze problematiek zijn bacteriën die zich in het wortelkanaal hebben genesteld. Als de tandpulpa ontstoken is aan de wortelpunt,  is een wortelkanaalbehandeling nodig. Dit betekent dat de ontstoken zenuw wordt verwijderd en het wortelkanaal grondig moet worden gereinigd.

Wanneer een wortelkanaalbehandeling nodig?

 

 

Een wortelkanaalbehandeling (ook wel een zenuwbehandeling of een endodontische behandeling) kan voorkomen bij iedere kies of tand. Deze ontsteking is onomkeerbaar en zal niet meer uit zichzelf genezen

Mogelijke symptomen:

  • Al een paar dagen aanhoudende pijn bij het drinken van warme en/of koude dranken
  • Spontane pijn en pijn waardoor u ‘s nachts wakker gehouden wordt.
  • Pijn bij het dichtbijten (kiezen op elkaar)
  • Zwellingen en/of koorts
  • Een kloppende pijn bij de ontstoken tand(en).

Niet iedere ontsteking doet pijn. In sommige gevallen wordt een ontsteking pas ontdekt als er een röntgenfoto van uw gebit wordt gemaakt of na klinische onderzoeken.

Wacht niet te lang met contact opnemen!


Als er te lang wordt gewacht met contact opnemen, kan de ontsteking zich verder uitbreiden in het bot en hebben meerdere tanden en kiezen een behandeling nodig. Daarnaast kan wachten leiden tot zwelling, koorts en pijn. In sommige gevallen zelfs tot hevig ontstoken weefselen met pus. Wacht dus niet te lang met een afspraak maken.

 

De behandeling

 

1. Röntgenfoto
Allereerst maakt de tandarts een röntgenfoto of meerdere röntgenfoto’s van de wortelkanalen om te zien waar de ontsteking zich bevindt.

 

2. Verdoving
Wanneer deze plekken gevonden zijn verdooft de tandarts het gebied rondom de aangedane tand of kies. Mocht de zenuw volledig afgestorven zijn dan kan verdoving overbodig zijn. Dit gebeurt uiteraard in overleg met de patiënt.

 

3. Aanbrengen van een rubber lapje.
Dit wordt ook wel een coffer of rubberdam genoemd. Deze is meestal van latex. In geval van een latexallergie wordt er voor een ander materiaal gekozen. Dit rubberen lapje zorgt voor een scheiding tussen de tand en/of kies in de mondholte. Daardoor kunnen eventuele bacteriën zich niet nestelen aan de onderkant van het wortelkanaal.
Als laatste zorgt deze afscheiding voor bescherming tegen stoffen en middelen die tijdens de behandeling worden toegepast. 

 

4. Opening in de tand en schoonmaken
Om bij de ontsteking te komen wordt er een kleine opening aan de bovenkant van de tand gemaakt. Hierna verwijderd de tandarts de zenuw en het mogelijke ontstoken/ dode weefsel.
Ook wordt de tand of kies grondig gereinigd met kleine vijltjes en desinfecterende vloeistof.

 

5. Vulling of kroon
De ruimte die is ontstaan door de kleine vijltjes worden opgevuld met rubberen vijltjes en afgewerkt met een normale vulling. De schoongemaakte kanalen worden eerst goed gedroogd voordat deze ruimtes worden opgevuld.

Als de kies of tand erg verzwakt is, kan het vulmateriaal onvoldoende zijn. Daarom wordt er in deze gevallen gekozen voor een kroon. Een kroon zal de tand of kies volledig omvatten en zorgt voor een algehele versteviging van het tandoppervlak. Dit voorkomt toekomstige lekkage, breuk of terugkerende infectie.

 

Tandbederf
Wanneer er tandbederf wordt aangetroffen, wordt ook dit verwijderd.

Apexresectie


Soms heeft een tand of kies een gekromde wortelpunt of een al eerdere geplaatste wortelstift. Daardoor kan een wortelkanaal niet grondig gereinigd worden. Hierdoor is het mogelijk dat een ontsteking blijft plaats vinden of opnieuw kan ontstaan. Deze wortelpuntontsteking kan ook maanden na een wortelkanaalbehandeling optreden. In dit geval kiest de tandarts ervoor om de ontsteking chirurgisch te  behandelen. Dit wordt een apexresectie genoemd.

Tijdens een apexresectie maakt de behandelaar een kleine snee in het verdoofde tandvlees en klapt dit iets open. Vervolgens boort hij met een klein boortje door het bot naar de punt van de wortel, maakt de wortel schoon en haalt ontstoken weefsel weg. Vaak wordt er ook een stukje van de wortelpunt weggehaald. Daarna vult hij het einde van het wortelkanaal op met een kleine vulling. Op deze manier wordt het kanaal afgesloten,  nieuwe ontstekingen worden zo in de toekomst worden voorkomen. 

Als de behandelaar klaar is, wordt het tandvlees gehecht. Na verloop van tijd groeit er weer bot terug in de holte die door de ontsteking is ontstaan. Meestal komt je een week na de behandeling terug om de genezing te controleren en om de hechtingen te verwijderen.

Een apexresectie heeft alleen zin na een goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling.

Hoe lang duurt wortelkanaalbehandeling?

De duur van de ingreep hangt af van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben over het algemeen maar één wortel, terwijl kiezen er meerdere hebben. Meestal duurt een behandeling één tot twee uur. De tandarts probeert de behandeling in één keer af te maken. Lukt dit niet in de eerste behandeling, dan is er een vervolgafspraak nodig.


Nabehandeling wortelkanaalbehandeling


Soms kiest de tandarts voor een endo-start. Dit is een tijdelijke vulling van de desbetreffende tand of kies. Deze dient binnen 1 maand afgemaakt te worden.
Daarnaast zullen er nieuwe röntgenfoto’s worden gemaakt, de tijdelijke vulling worden verwijderd en de kanalen wederom goed schoongemaakt alvorens ze permanent op te vullen. 


Pijn na wortelkanaalbehandeling


Na een wortelkanaalbehandeling is het mogelijk om napijn te ervaren. Denk aan drukpijn of uitstralende pijn. Dit kan enkele dagen aanhouden. Het advies is om een paracetamol of een ibuprofen in te nemen. Een antibioticum is meestal niet nodig. Mochten er een blijvende pijn aanhouden of erger worden. Neem dan contact op met de praktijk.

Waarom verkleurt de tand na een wortelkanaalbehandeling?

Na een wortelkanaalbehandeling kan verkleuring van de tand optreden. Soms wordt deze blauw of grijzig. Vooral bij voortanden is dit minder gewenst. Dit wordt erger naarmate de tand langer “dood” is. De tandverkleuring ontstaat doordat bloedlichaampjes in de tand dood zijn. Deze afgestorven bloedlichamen bevatten ijzer en dringen door in het tandbeen van de tand. Hierdoor verkleurt de tand. Een kroon of facing (porseleinen schildje) kan de verkleuring camoufleren waardoor de verkleuring niet of nauwelijks nog zichtbaar is. Een ander alternatief is de tand te bleken.

Wortelkanaalbehandeling kosten

Kosten van een wortelkanaalbehandelingen variëren per tand of kies. Dit is afhankelijk van het aantal kanalen. Grofweg zijn de kosten voor een wortelkanaalbehandeling tussen de 300 – 500 euro.

Scroll naar boven