Snurken, Slaapapneu en MRA

In dit artikel lees je alles over snurken, slaapapneu, mra, de symptomen & slaapapneu test en mogelijke behandelingen. Denk hierbij aan de anti-snurkbeugel.

Waarom snurken mensen


De tong veroorzaakt het snurken. Tijdens het slapen verslappen alle spieren waaronder de tong. Deze zakt weg in de keel waardoor het de luchtweg verkleint. Die vernauwing zorgt voor trillingen (resoneringen) bij het ademhalen en resulteert tot het snurkgeluid. Je kan dit vergelijken met het leeglopen van een ballon. Wanneer je de lucht door de smalle doorgang laat stromen, ontstaan er trillingen die geluid maken. Niet iedereen die snurkt heeft slaapapneu. De meest effectieve oplossing tegen snurken is een op maat gemaakte beugel tegen het snurken.

 

Wat te doen tegen snurken

Om snurken tegen te gaan moet de oorzaak van  het snurken (de wegzakkende tong) worden aangepakt. Met een op maat gemaakte anti-snurkbeugel wordt de onderkaak naar voren gebracht.

 

Als de onderkaak naar voren beweegt gaat de tong ook naar voren. Dit voorkomt dat de tong kan wegzakken, waardoor de luchtweg vrij blijft. Een anti-snurkbeugel wordt alleen ’s nachts gedragen en over de tanden.

 

Welke anti snurkbeugel is voor mij geschikt?

Bij tandartsenpraktijk Acacialaan worden er twee typen snurkbeugels ingezet.

  • De Easy comfort en Somnodent worden individueel gemaakt.
  • De Resmed Naval wordt digitaal 3D geprint.

Beide anti snurkbeugels worden op maat gemaakt en hebben dezelfde effectiviteit.
Tijdens de eerste dagen is de beugel even wennen. De speekselproductie kan juist toenemen, anderzijds ook afnemen waarbij een droge mond ervaren wordt. De beugels worden op maat gemaakt in een tandtechnisch laboratorium.

De Easycomfort

De Easy Comfort MRA-beugel heeft twee onderdelen. De beugel heeft een harde buitenlaag en een zachte binnenkant die prettig aanvoelt.
Met een stelschroef kun je zelf de beugel verstellen. Deze beugel wordt per individu vervaardigd d.m.v. van een beetregistratie. Onderzoek toont aan dat er tot wel 95%  / 96% snurk vermindering optreedt.

De ResMed Naval

Deze dunne en lichte MRA-beugel is vervaardigd van duurzaam polymeer. Dit sterke polymeer kan tevens tandenknarsen weerstaan. Het op maat gemaakte model wordt met CAD 3D geprint. Luid snurken verdwijnt bij bijna 90% van de patiënten. Dankzij de koppelstukjes kunnen er kleine aanpassingen gemaakt worden. Na verloop van tijd draagt 80% van de patiënten deze beugel iedere nacht.

Wat is slaapapneu


Wanneer men meerdere pauzes in de ademhaling heeft van minstens 10 seconden wordt er gesproken over apneu. Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking heeft een vorm van Apneu.

 

Hoe slaapapneu ontstaat

Wanneer je in slaap valt ontspannen en verslappen je spieren zoals je tong. Deze kan zodanig wegzakken in je luchtweg (zowel keel als neus) dat deze wordt afgesloten.
Deze blokkade zorgt ervoor dat de ademhaling stopt. Hierdoor ontvangen de hersenen tijdelijk geen zuurstof en vindt er een tekort plaats. Als gevolg van deze ademstop worden de hersenen gestimuleerd om wakker te worden zodat er adem gehaald kan worden. Wanneer er gedurende nacht per uur meer dan vijf ademhaling pauzes plaatsvinden wordt er gesproken van obstructief slaapapneu OSAS.

 

 Slaapapneu symptomen

Bij een apneu hoort vaak (heftig) snurken en veel bewegingsonrust. Mensen met slaapapneu hebben dikwijls last van concentratieproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid.
Daarnaast kunnen obesitas, alcohol, het hebben van een grote tong en een  onderkaak die naar achteren staat apneu in de hand werken.

Herkennen van apneu
Tijdelijke ademstops blijven meestal onopgemerkt. Daarom speelt de partner een belangrijke rol in het herkennen van de apneu. Deze merkt eerder de signalen van snurken, ademstop en onrustig slaapgedrag op. Uiteraard heeft je partner ook last van het snurken.

Iemand met slaapapneu wordt ‘s nachts regelmatig kort wakker om adem te halen. Het hart moet meerdere keren per nacht vanuit de ruststand ineens een prestatie leveren. Dit zorgt voor verstoring van het natuurlijke slaapritme, en het gebrek aan een diepe slaap. Vaak word je s ochtends vermoeid wakker.


Daarnaast ontvangen weefsel en organen ook minder zuurstof. Afhankelijk van de slaapapneu kan dit ernstige gevolgen hebben als dit onbehandeld blijft.

Centraal slaapapneu (OSA)

Naast OSAS bestaat er ook centraal slaapapneu. Vanuit het ademhalingscentrum wordt de ademhaling vanuit de hersenen geseind. Tijdens het slapen kan dit centrum teveel of juist te weinig signalen aan de hersenen geven waardoor er verstoringen in de ademhaling optreedt. Centraal slaapapneu komt t.o.v. OSA weinig voor. Deze apneu is alleen te behandelen met CPAP-therapie.

Test

Online zijn er een apneutests die je kan doen. Om een definitieve slaapapneu diagnose te krijgen moet er slaaponderzoek gedaan worden. Neem hiervoor contact op met je huisarts.

Slaapapneu “OSAS” stadia
Indien er OSAS is vastgesteld wordt er gekeken in welke categorie klachten de patiënt thuishoort. Deze zijn als volgt.

Lichte OSAS.
5-15 adempauzes per uur.
Weinig aandacht bij het in slaap vallen (zoals televisie kijken).

Matige OSAS
25-30 adempauzes per uur.
Nodige aandacht bij het in slaap vallen (zoals tijdens een meeting),

Ernstige OSAS.
30 – > adempauzes per uur
Ernstige aandacht bij het in slaap vallen (zoals bij het autorijden).

 

Is slaapapneu gevaarlijk?
Zoals hierboven al eerder werd vermeld kan slaapapneu ernstige gevolgen hebben.
Chronische vermoeidheid vanwege constant slaaptekort geeft een slinger aan hart- en vaatziekten. Denk hierbij aan hartritmestoornissen, hersenbloedingen, hoge bloeddruk en schildklierproblemen. De organen ontvangen niet de juiste hoeveelheid zuurstof. Chronische vermoeidheid zorg voor slechte concentratie, stemmingswisselingen en slaperigheid overdag. Dit heeft weer invloed op je werk, autorijden en zelfs ontspannende bezigheden.


Als je lijdt aan slaapapneu kun je doorverwezen worden naar tandartsenpraktijk Acacialaan voor een MRA-Beugel.
Wil je weten wat een MRA-therapie inhoudt en de mogelijkheden bespreken?

Neem dan contact op met tandartsenpraktijk Acacialaan om een afspraak bij Sander van der Linden te plannen.

Vergoeding & kosten slaapapneu

Wanneer je slaapapneu hebt, worden de kosten van een MRA-beugel vergoed. Dit gebeurt vanuit de basisverzekering. Wij declareren direct de kosten bij jouw zorgverzekeraar.  De aanmeet kosten van een professionele Easy Comfort MRA beugel variëren tussen de €600 tot €900. De beugel is dan volledig op maat gemaakt.

Vergoeding & kosten snurkbeugel

De kosten van een snurkbeugel zijn €291,54 exclusief techniekkosten. De techniekkosten variëren tussen de €295,- tot  €595,- afhankelijk van de garantieperiode en het type anti snurkbeugel. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak over anti-snurkbeugel mogelijkheden. De snurkbeugel wordt doorgaans deels vergoed afhankelijk van je type aanvullende tandartsverzekering.

Sinds 2015 is Sander van der Linden gespecialiseerd op het gebied van snurken en het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS). Hij is officieel geaccrediteerd als tandarts bij de Nederlandse vereniging voor tandheelkundige slaapgeneeskunde (NVTS) en gecertificeerd voor vervaardiging van mandibulair repositie apparatuur (MRA).

 

Wat doet een MRA beugel
De MRA (mandibulair repositie apparaat MRA) werkt hetzelfde als een anti-snurk beugel. De beugel bestaat uit twee onderdelen. Deze plaats je op de boven en onderkaak. De MRA brengt de onderkaak naar voren, waardoor ook de tong naar voren komt. Daardoor kan de tong niet meer wegzakken en blijft de luchtweg vrij waardoor het snurken sterk vermindert. Het verschil tussen een MRA en een anti-snurk beugel is dat de onderkaak soms meer naar voren wordt verplaatst (getitreerd).
Behandeling met een MRA beugel verhelpt ademstops, snurken, droge mond, hoofd- en keelpijn, vermoeidheid en een benauwdheid die men ervaart tijdens het ontwaken.

Wanneer er slaapapneu (AHI tussen de 5 – 30) door de KNO-arts bij je is geconstateerd wordt deze vergoed vanuit je basisverzekering.

Scroll naar top