Tanden Bleken

Wanneer je gele tanden hebt kun je kiezen om deze te laten bleken, zodat je wittere tanden krijgt. Bij tandartsenpraktijk Acacialaan kun je je tanden laten bleken. De methode die we gebruiken is de thuisbleekmethode met individuele bleeklepels. Deze bleeklepels worden voor u op maat gemaakt bij een tandtechnieker. 

We gebruiken de bleekgel  van het merk: Opalescence® 10%

https://www.opalescence.com/nl/individuele-bleeklepels

Voor het  thuisbleken  zijn er twee afspraken nodig. Tijdens de eerste afspraak worden er afdrukken van het gebit genomen.  De tandtechnieker gaat vervolgens de bleeklepels vervaardigen. Na ongeveer 10 werkdagen zijn de bleeklepels klaar en volgt de  tweede afspraak. Je krijgt de bleeklepels en je ontvangt  uitgebreide instructies. De lepels neem je mee om thuis je tanden te bleken.

Het bleken duurt gemiddeld 4 tot 10 dagen. Je bleekt de tanden ’s nachts, streven is 6 tot 8 uur per nacht. Zelf druppel je de bleekgel in de bleeklepel en het bleken kan beginnen. Het thuisbleken is veilig en net zo effectief als het bleken met een lamp. 

Het is echter wél van belang dat het gebit vooraf goed gereinigd is bij een preventie assistente of mondhygiëniste. Dit voor een optimaal resultaat.

Hoeveel kost het tanden bleken?

De kosten voor tanden bleken zijn ongeveer €250,-. Hierbij komen nog de extra kosten voor de bleekspuitjes, deze zijn €12,50 per twee. Doorgaans heb je aan vier bleekspuitjes genoeg.

Het uitwendig bleken van je tanden en kiezen komt bij weinig tandartsverzekeringen voor vergoeding in aanmerking. Er is namelijk geen sprake van een behandeling in het belang van de gezondheid van je gebit. Tanden witten wordt gezien als een cosmetische behandeling en derhalve vaak niet vergoedt. Alleen de verzekeraar ZorgDirect vergoedt de tandheelkundige code E97 (uitwendig bleken).

Belangrijke feiten/weetjes over het bleken:

Verkleuring door veroudering:

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De verschillende kleurtinten die we zien in de mond van de patiënten zijn; wit-, geel-, bruin- en grijstinten. Tevens hebben tanden en kiezen nooit allemaal dezelfde kleurtint. Dit komt doordat tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De dikte van vooral het tandbeen bepaalt de kleur van de tanden en kiezen. Glazuur is nagenoeg doorzichtig en een beetje wit. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen en zijn hierdoor over het algemeen wat “geler” dan de rest van het gebit. Tanden en kiezen worden donkerder naarmate je ouder wordt. Dit komt omdat de vorming van tandbeen doorgaat, maar het glazuur dunner wordt door slijtage.

Waardoor kunnen tanden en kiezen donkerder worden?

  • Verkleuring van een tand of kies kan ontstaan doordat de tand of kies “dood” is. Dode tanden of kiezen zijn meestal het gevolg van een harde klap of val op een tand of kies. Ook een wortelkanaalbehandeling kan de tand of kies in de loop van de tijd laten verkleuren . Deze elementen (tanden en kiezen) kunnen dan inwendig gebleekt worden bij een tandarts. 
  • Door kleurstoffen uit voedsel en dranken die de tanden en kiezen binnen kunnen dringen. Met name door het drinken van koffie, thee, wijn, frisdrank, vruchtensappen of het eten van kleurstof houdende voedingsmiddelen zoals kerrie.
  • Door roken
  • Uitzonderlijke gevallen van verkleuringen van tanden en kiezen zijn: ziekten en/of medicijngebruik

Laat het gebit voorafgaande een bleekproces altijd eerst controleren door een tandarts en/of mondhygiënist. Het is belangrijk dat er geen actieve cariës (gaatjes) aanwezig zijn en de eventuele vullingen en kronen dienen intact te zijn. De kleur van het gebit wordt ook beoordeeld door de tandarts/mondhygiënist om te bekijken of het wel realistisch is om te gaan bleken. Soms is verkleuring aan de tanden en kiezen gemakkelijk op te lossen met  een gebitsreiniging. In dat geval is aanslag op de tanden en kiezen de oorzaak van verkleuring en is bleken niet nodig. 

Het is ook belangrijk om te weten dat vullingen, kronen en bruggen niet mee zullen bleken. Het kan dan zijn dat vullingen opeens zichtbaar worden, omdat de kleur niet meer overeenkomt met het gebleekte gebit. 

Veel gestelde vragen over tanden bleken:

Wat gebeurt er met je tanden als er gebleekt wordt?

Tijdens het uitwendig bleken wordt er meestal gebruik gemaakt van waterstofperoxide. Peroxide bleekt de verkleuringen en zorgt voor een wit gebit. Tijdelijk worden de tanden en kiezen uitgedroogd en zijn ze iets poreuzer. Hierdoor wordt het glazuur tijdelijk minder doorzichtig en zie je het donkere tandbeen minder.

Hoe lang duurt een bleekbehandeling?

De thuisbleekmethode die we hanteren binnen tandartsenpraktijk Acacialaan duurt gemiddeld 4 tot 10 dagen, totdat het gewenste witte tint is bereikt. Direct na het bleken zullen de tanden en kiezen iets terug vallen in kleur. Na een week of 6 is het uiteindelijke resultaat zichtbaar. 

Kunnen alle tanden en kiezen gebleekt worden?

Tijdens een bleeksessie zullen vullingen, facings, kronen en bruggen niet mee kleuren in het bleekproces. Het kan  zijn dat de  vullingen, facings, kronen en bruggen meer op gaan vallen in de mond. Het is daarom van belang om goed te overleggen met de behandelend tandarts of mondhygiënist of bleken van jouw gebit mogelijk is. 

Is thuisbleken onder begeleiding van de tandarts of mondhygiënist schadelijk voor mijn gebit?

Onderzoek heeft aangetoond dat het buitenste deel van het glazuur direct na het bleken tijdelijk iets poreuzer en minder hard is. Dat is vergelijkbaar met de schade door zure dranken. Speeksel zal deze schade gaan herstellen. Het thuisbleken onder begeleiding van een tandarts of mondhygiënist en als  je de aanwijzingen juist opvolgt, heeft geen nadelige gevolgen.

Kan ik tijdens de bleekbehandeling alles eten en drinken?

Vanwege het tijdelijke poreuze “openstaande” glazuur, kunnen kleurrijke voedingsmiddelen gemakkelijk de tanden en kiezen binnendringen. We raden daarom deze voedingsmiddelen af tijdens het bleken. Dit effect is echter tijdelijk en zal zich weer herstellen. Ook roken wordt afgeraden tijdens de bleek sessies. Als u zich hieraan houdt, verbetert de duurzaamheid  van het bleek resultaat.

Kan ik ook zelf mijn tanden bleken?

In sommige winkels en met name op het internet kan je diverse bleekproducten kopen die een stralend wit gebit beloven. De Nederlandse wet staat een zeer lage concentratie waterstofperoxide toe. Dit betekent dat je weinig effect van de behandeling mag verwachten. Ons advies blijft dan ook: bleek nooit zonder deskundig advies van een tandarts of mondhygiënist om teleurstellingen en schade te voorkomen.

Over ons

Op de website van Tandartsenpraktijk Acacialaan vindt u naast onze adresgegevens en openingstijden ook beknopte informatie over ons team, onze visie en over de facturering. Onder het kopje behandelingen gaan kort in op enkele behandelingen en op de verzorging van uw gebit en dat van kinderen.

Voor overige vragen kunt u ons uiteraard bellen: 
075 621 13 45

Contact gegevens

Tandartsenpraktijk Acacialaan
Acacialaan 10
1521 EL Wormerveer
Tel: 075-6211345

Openingstijden:
Ma t/m Do: 07:00 tot 16:30 uur.
Vrijdag :       07:00 tot 16:00 uur.