Slaapapneu/Snurken:

Sinds 2015 is Sander van der Linden gespecialiseerd op het gebied van snurken en het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS). Hij is officieel geaccrediteerd als tandarts bij de Nederlandse vereniging voor tandheelkundige slaapgeneeskunde (NVTS) en gecertificeerd voor vervaardiging van mandibulair repositie apparatuur (MRA).

Voor meer algemene informatie over snurken  klik hier.
Voor meer algemene informatie over slaapapneu klik hier.

Als je lijdt aan een slaapapneu kun je doorverwezen worden naar tandartsenpraktijk Acacialaan voor een MRA-Beugel. Je kunt ook bij ons terecht bij een versleten of een kapotte MRA. Neem gerust contact op bij vragen, klachten of problemen.

Wanneer je een slaapapneu hebt, worden de kosten van een MRA-beugel vergoed. Dit gebeurt vanuit de basisverzekering. Wij declareren direct de kosten bij jouw zorgverzekeraar.  De aanmeet kosten van een professionele Easy Comfort MRA beugel variëren tussen de €250 tot €499,-. De beugel is dan volledig op maat gemaakt.

Wil je weten wat een MRA-therapie inhoudt en de mogelijkheden bespreken?
Neem dan contact op met tandartsenpraktijk Acacialaan om een afspraak bij Sander van der Linden te maken.

Mocht dit je eerste bezoek aan de praktijk zijn (via een doorverwijzing van je eigen arts/tandarts) neem dan het volgende mee:

  • Identiteitsbewijs
  • Zorgverzekeringspas
  • Overzicht van uw medicatie ( indien dit van toepassing is)
  • Slaaponderzoek gegevens ( Indien dit beschikbaar is)

Wij heten je van harte welkom bij tandartsenpraktijk Acacialaan te Wormerveer.

 

Waarom snurken mensen

De tong veroorzaakt het snurken. Tijdens het slapen verslappen alle spieren waaronder de tong. Deze zakt weg en verkleint de luchtweg. Die vernauwing zorgt voor trillingen bij het ademhalen. Dit is het snurkgeluid. Je kan vergelijken met het leeglopen van een ballon, waarbij de lucht snel door een smalle doorgang stroomt met als gevolg dat dit deel gaat trillen en geluid maakt.


Wat te doen tegen snurken
Om snurken te stoppen moet de oorzaak van de het snurken, de wegzakkende tong, worden aangepakt. Met een op maat gemaakte anti-snurkbeugel wordt de onderkaak naar voren gebracht.
Als de onderkaak naar voren beweegt gaat de tong ook naar voren. Dit voorkomt dat de tong kan wegzakken, waardoor de luchtweg vrij blijft. Een anti-snurkbeugel wordt alleen ’s nachts gedragen, je draag deze beugel over de tanden.

Welke anti snurkbeugel is voor mij geschikt?

Bij tandartsenpraktijk Acacialaan worden er twee typen snurkbeugels ingezet.

De eerste wordt individueel gemaakt. De Resmed Naval wordt digitaal 3D geprint.

 

De Easycomfort: (link) 

De ResMed Naval: (link)

 

Wat zijn de kosten van de snurkbeugel
De kosten van een snurkbeugel zijn €291,54 exclusief techniekkosten. De techniekkosten variëren tussen de €295,-  tot  €595,-  afhankelijk van de garantieperiode en het type anti snurkbeugel. Neem gerust contact op voor het maken van een afspraak over anti-snurkbeugel mogelijkheden. De snurkbeugel wordt doorgaans deels vergoed afhankelijke van type tandartsverzekering.Voor 


Wat is slaapapneu

Apneu is Grieks (Apnea) en betekent letterlijk “zonder adem”. Een apneu is een aaneengesloten pauze in de ademhaling van meer dan 10 seconden. Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking heeft een vorm van Apneu. 

Ontstaan slaapapneu
 ‘s Nachts verslappen de spieren, waaronder de tong. Deze zakt in de luchtweg. De spieren kunnen zodanig verslappen zodat de luchtwegen geheel door de tong worden afgesloten. Er ontstaat een blokkade en ademhalen is niet meer mogelijk. Hierdoor ontvangen de hersenen tijdelijk geen zuurstof en vindt er een tekort plaats. Als gevolg van de ademstop worden de hersenen gestimuleerd om wakker te worden zodat er adem gehaald kan worden. 

Hoe kan ik slaapapneu herkennen
Bij een apneu hoort vaak ook heftig snurken en veel bewegingsonrust. Mensen met slaapapneu hebben dikwijls last van concentratieproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid. Daarnaast kunnen obesitas, alcohol, het hebben van een grote tong een onderkaak die naar achteren staat apneu in de hand werken.

Tijdelijke ademstops blijven meestal onopgemerkt. Daarom speelt de partner een belangrijke rol. Deze merkt eerder wanneer ademhaling stopt. Ook snurken en onrustig slaapgedrag zijn kenmerken.
Online zijn er een apneutests die je kan doen. Om een definitieve slaapapneu diagnose te krijgen moet er slaaponderzoek gedaan worden. Deze doe je meestal thuis, maar kan ook in een kliniek plaatsvinden. 

Gevolgen
Iemand met slaapapneu wordt ‘s nachts regelmatig kort wakker om adem te halen. Dit zorgt ervoor dat het natuurlijk slaapritme wordt verstoord en er te weinig diepe slaap verkregen wordt.
Daarnaast ontvangen weefsel en organen ook minder zuurstof. Afhankelijk van de slaapapneu kan dit ernstige gevolgen hebben als dit onbehandeld blijft.

Wat doet een MRA beugel

De MRA (mandibulair repositie apparaat) werkt bijna hetzelfde als een anti-snurk beugel. De MRA brengt de onderkaak naar voren, waardoor ook de tong naar voren komt. Daardoor kan de tong niet meer wegzakken en blijf de luchtweg vrij. Het verschil tussen een MRA en een anti-snurk beugel is dat de onderkaak soms meer naar voren wordt verplaatst (getitreerd).

Over ons

Op de website van Tandartsenpraktijk Acacialaan vindt u naast onze adresgegevens en openingstijden ook beknopte informatie over ons team, onze visie en over de facturering. Onder het kopje behandelingen gaan kort in op enkele behandelingen en op de verzorging van uw gebit en dat van kinderen.

Voor overige vragen kunt u ons uiteraard bellen: 
075 621 13 45

Contact gegevens

Tandartsenpraktijk Acacialaan
Acacialaan 10
1521 EL Wormerveer
Tel: 075-6211345

Openingstijden:
Ma t/m Do: 07:00 tot 16:30 uur.
Vrijdag :       07:00 tot 16:00 uur.