Alles over bruggen, kronen en stifttanden 


Wat is een kroon?

Bij afgebroken tanden of kiezen of wanneer er opnieuw een vulling geplaatst moeten worden, is dit vaak niet meer mogelijk. Dit vanwege teveel verloren weefsel op het eigen gebit.
In deze gevallen wordt er gekozen voor een porseleinen kroon op de tand of kies. Een kroon is een kapje dat precies over een afgeslepen tand of kies wordt geplaatst. Deze is niet meer van een echte tand te onderscheiden. Een kroon kan namelijk zoveel mogelijk in een natuurlijke kleurbalans op de rest van het gebit afgestemd worden.Wanneer een kroon nodig?

Redenen voor een kroon:

  1. Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
  2. Verbeteren van het uiterlijk. Het gaat hierbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voorin de mond staan.

    Wat kost een kroon?

De kosten voor een kroon hangen af van het soort kroon, het materiaal dat wordt gebruikt en de kosten voor het tandtechnisch laboratorium. Bovendien is het van belang of een opbouw nodig is (zie stifttand). 
Vraag de tandarts vooraf om een begroting. Globale kosten van één kroon variëren tussen de 400-600 euro. Uiteraard kan er ook gekozen worden voor meerdere kronen. Deze kronen worden dan vervaardigd per tand en staan los van elkaar.


Worden kronen door de verzekering vergoed?

De vergoedingen variëren per verzekering. In de polis van uw ziektekostenverzekering staat op welke vergoedingen u recht heeft.


Hoe lang gaat een kroon (of brug) mee?

De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Een goede mondhygiëne heeft veel invloed op de duurzaamheid. Door een ongelukje (een valpartij) kan het voorkomen dat een kroon of een brug voortijdig beschadigd raakt.

Wat is een brug?

Wanneer er een tand of kiest ontbreekt, kan er een brug worden geplaatst. Een brug bestaat uit meerdere kronen naast elkaar. Tussen de kronen bevindt zich een zogeheten dummy. De dummy zorgt voor een opvulling van de missende tand of kies. Hierdoor is de lege ruimte in de mond weer opgevuld.

Wanneer kan een brug nodig zijn?

Redenen voor een brug:

1. Om beter te kunnen kauwen.
2. Verbetering van het uiterlijk.
3. Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.

Wanneer tanden en kiezen ontbreken, kunnen de dichtstbijzijnde tanden of kiezen van de andere kaak richting de open ruimte groeien. Daarnaast kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien en daardoor scheef gaan staan. Het plaatsen van een brug helpt dit voorkomen. 


Wat is een etsbrug / zwevende brug?

Wanneer er één of twee tanden in het gebit ontbreken kan er gekozen worden voor een etsbrug.
Een etsbrug is mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte nagenoeg gaaf zijn. “Gaaf” betekent dat de tanden of kiezen niet tot nauwelijks zijn voorzien van een vulling of ander restauratief materiaal. Voor een zwevende brug wordt nauwelijks iets van de gave tanden afgeslepen. De brug wordt d.m.v. metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt.
Dit bevestigingsplaatje wordt extra dun uitgesneden. Daardoor is deze niet of nauwelijks voelbaar aan de binnenkant van de tanden. Een etsbrug kan vrij eenvoudig worden verwijderd.

 

Wat is het verschil tussen kronen en bruggen?

Kronen worden per tand of kies gemaakt. Bij een brug of een etsbrug worden meerdere tanden en kiezen betrokken. De  ruimte waar een tand of kies is getrokken wordt opgevuld door een brugconstructie met een een dummy.

Wat is een stifttand?

Een stifttand is een tand waarbij het beschadigde tandbeen wordt verstevigd met één of twee stiften. Een stift is een buisje van glasvezel dat in de wortel van de beschadigde tand verankerd zit. Deze stift wordt als anker gebruikt voor de opbouw van de tand. Deze opbouw wordt bedekt met een kroon. Samen vormen zij de stift (opbouw)tand.

Een stifttand is een minder ingrijpend alternatief voor een implantaat. Op het plaatje hierboven zie je een schematische tekening van een stifttand en een implantaat.

Wanneer een stifttand?
Een stifttand is bedoeld om een gebroken of rotte tand te herstellen. Het wordt toegepast als de tandwortel nog gezond genoeg is, maar de tand zelf te beschadigd. Het is dan niet meer mogelijk om deze volledig te herstellen met een vulling.

Soms wordt een stifttand ook gebruikt in combinatie met een vulling. In dat geval wordt er geen kroon geplaatst, maar dient de stift als een fundering voor de vulling.

De stift wordt in het wortelkanaal geplaatst, waardoor het noodzakelijk is om eerst de zenuwen te verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. De plaatsing van een stifttand is daarom pijnloos omdat de zenuw al is verwijderd. Voor meer informatie over een wortelkanaalbehandeling klik hier

Het verschil tussen een stifttand en een implantaat?

Bij een stifttand wordt de oorspronkelijke wortel intact wordt gehouden. Bij het plaatsen van een implantaat wordt de tandwortel vervangen door een schroef die in het kaakbot is verankerd. Deze fungeert als een compleet nieuwe tand. Een implantaat wordt vaak wel vergoed door de zorgverzekering, terwijl dit niet altijd het geval is bij een stifttand.

 

Het plaatsen van een kroon

Stap 1. Afslijpen van de tand of kies

Stap 2.1 Afdruklepel met afdrukmateriaal.


Stap 2.2. Wasplaatje voor beetregistratie

Stap 3. Kleur bepalen