Implantaten/implantologie:

Implantaten kunt u zien als “kunstwortels”. Dit zijn titanium “schroeven” die in de kaak worden geplaatst. Ze vormen de nieuwe fundering voor een kroon, zodat de lege ruimte in de mond uiteindelijk weer opgevuld is en het gebit weer volop kan functioneren. Wanneer u een tand of kies moet missen in uw kaak, kan een implantaat of brug een goede oplossing zijn, zie voorbeeld hieronder.

          

  

Waarom implantaten laten plaatsen bij Tandartsenpraktijk Acacialaan.

Een tandarts die implantaten plaatst wordt een implantoloog genoemd. Het is van belang dat een implantaat goed geplaatst wordt met de juiste indicatie en niet in de verkeerde richting. Daarom is het belangrijk dat de implantoloog ervaring heeft. Helaas is implantoloog geen beschermde titel en mag welke tandarts zich implantoloog noemen. Daarom is er in Nederland een vereniging genaamd NVOI die de titel “Implantoloog NVOI geregistreerd” afgeeft. Deze titel krijgen tandartsen die gespecialiseerd zijn in implantologie en die elke 5 jaar gevisiteerd en gecontroleerd worden of zij nog aan de opgestelde eisen voldoen. De implantoloog krijgt dan een beschermd keurmerk (zie logo).

Sander van der Linden en Britt van den Berg hebben naast de officiele NVOI certificering ook de driejarige postdoctorale MSc. opleiding ‘Orale Implantologie en Prothetiek’ afgerond. Na een strenge selectie worden jaarlijks 3 tandartsen aangenomen voor de opleiding. De opleiding is voltijd 3 – 4 dagen per week.

In samenspraak met u wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Tevens maken wij gebruik van hoge kwaliteit implantaten van Straumann (link)


In welke gevallen is een implantaat de oplossing?

Implantaten kunnen in de volgende situaties de oplossing zijn:

Bij het verlies of dreigend verlies van één of meerdere tanden.

Indien uw tandarts vindt dat uw tanden of kiezen getrokken moeten worden

Bij problemen met uw kunstgebit (loszitten, pijn bij het eten of moeilijk kunnen praten)

Als uw prothese niet comfortabel aanvoelt in uw mond

Het tandvlees rondom de overige tanden moet gezond zijn.

Patiënt moet gemotiveerd zijn om de implantaten goed te onderhouden.

De behandeling:

1e consult:
Aan de hand van het mondonderzoek en röntgenfoto’s beoordeelt de implantoloog uw kaakbreedte en kaakhoogte. Er wordt bekeken welk implantaat geschikt is, hoeveel implantaten er nodig zijn en welke constructie kan worden gemaakt.Vervolgens wordt informatie gegeven over de bevindingen en wordt de planning voor een eventuele behandeling of meerdere behandelopties opgesteld en besproken. Een begroting van de kosten wordt gemaakt. Mocht u verwijzen zijn dan ontvangt uw een verslag van de bevindingen en het behandelplan, in kopie naar u.

2e consult plaatsen van de implantaten:
Implanteren gebeurd onder lokale verdoving, in de meeste gevallen valt de napijn na een implantologie behandeling erg mee, eventuele napijn is met eenvoudige pijnstillers goed te onderdrukken.

Na verdoven wordt het tandvlees losgemaakt zodat het kaakbot zichtbaar wordt. In het kaakbot wordt vervolgens een gaatje geboord tot op de juiste lengte van het implantaat, daarna wordt met een steeds dikker boortje het gaatje opgeboord tot de juiste dikte van het implantaat.

Het implantaat is een titanium schroefje dat vervolgens in het voorgeboorde gaatje wordt aangebracht. In het implantaat zit een inwendig schroefdraad waarin een plat afdekschroefje (2-fase techniek) of een hoog schroefje (1-fase techniek) kan worden geschroefd.

Na het aanbrengen van een implantaat volgt een ingroeifase van gemiddeld 2 tot 6 maanden. Het bot groeit in deze fase op en rond het implantaat vast. De implantaten mogen in deze periode niet worden belast.

Ligt het implantaat in de lachlijn dan kunt u een tijdelijke voorziening krijgen in de vorm van een noodkroon of een kunststof prothese (plaatje met één of meerdere elementen). Hierover wordt voor aanvang van de ingreep geïnformeerd.

3e consult hechtingen verwijderen:
Na plaatsing van de implantaten worden na  7-14 dagen de hechtingen verwijderd.

4ee consult aanbrengen van de kroon of prothese of brug:
Na 8-12 weken, wanneer alle wonden zijn genezen en de implantaten zijn vastgegroeid, worden er afdrukken gemaakt van uw gebit zodat de definitieve kroon, prothese of brug gemaakt en aangebracht kan worden. Een regelmatige controle / nazorg is noodzakelijk om de conditie van het tandvlees en kronen in optimale gezondheid te houden. Op die manier zorgt u er ook voor dat uw implantaten een lange levensduur hebben.

 

Is de behandeling pijnlijk?

U hoeft niet te vrezen voor heftige pijn bij het plaatsen van implantaten. Tijdens de behandeling wordt uw gebit plaatselijk verdoofd, waardoor de mogelijke pijn beperkt wordt tot het minimum.

De kans is aanwezig dat u na de behandeling pijn krijgt. Dit is afhankelijk van de grote en duur van de ingreep. In de meeste gevallen is de napijn gelijk aan het trekken van een tand of kies en  krijgt u pijnstillers voorgeschreven.

 

Hoe lang gaat een implantaat mee?

Implantaten in de onderkaak gaan langer mee dan implantaten in de bovenkaak. Dit komt omdat de botstructuur in de bovenkaak minder sterk is. Implantaten gaan gemiddeld meer dan 20 jaar mee. De levensduur hangt ook af van hoe goed het onderhoud is. Het is van belang om implantaten goed schoon te maken om de levensduur te verlengen. Wij raden u dan ook aan om jaarlijks op controle te gaan bij uw tandarts en mondhygiënist.

 

Kan een implantaat worden afgestoten?

Een implantaat is een soort schroefvormige kunstwortel van titanium die in het kaakbot wordt geplaatst. Titanium wordt door het kaakbot en omliggend tandvlees vrijwel altijd geaccepteerd en wordt door de jaren heen niet afgestoten.

 

Waar moet ik rekening mee houden na de behandeling?

Wij raden u aan om na de behandeling het gebied waarin de implantaten geplaatst zijn zo min mogelijk te belasten. Tevens krijgt u een spoelmiddel voorgeschreven om ervoor te zorgen dat het wondgebied zo schoon en bacterievrij mogelijk blijft. Op de plek waar de hechtingen zitten mag gedurende 1 tot 2 weken niet gepoetst worden. Voor het implanteren krijgt u ook een informatiebrief mee, hierin staat exact beschreven waar u rekening mee moet houden na behandeling. Wij raden aan om te stoppen met roken.

 

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Implantaten worden in de basisverzekering alleen door de zorgverzekeraar vergoed bij een ernstige ontwikkelstoornis of groeistoornis. Indien u een aanvullende verzekering heeft, worden implantaten vaak wel vergoed. Raadpleeg bij twijfel altijd uw zorgverzekeraar of in uw geval de implantaten vergoed worden.

Over ons

Op de website van Tandartsenpraktijk Acacialaan vindt u naast onze adresgegevens en openingstijden ook beknopte informatie over ons team, onze visie en over de facturering. Onder het kopje behandelingen gaan kort in op enkele behandelingen en op de verzorging van uw gebit en dat van kinderen.

Voor overige vragen kunt u ons uiteraard bellen: 
075 621 13 45

Contact gegevens

Tandartsenpraktijk Acacialaan
Acacialaan 10
1521 EL Wormerveer
Tel: 075-6211345

Openingstijden:
Ma t/m Do: 07:00 tot 16:30 uur.
Vrijdag :       07:00 tot 16:00 uur.