Veranderingen aan het gebit
Een beugel
Als tanden naar voren staan of als de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen kan een beugel ze rechtzetten, zodat je bijvoorbeeld beter kunt kauwen en makkelijker kunt tandenpoetsen. Waarom krijg je een beugel? Welke beugel krijg je en wanneer moet je die dragen? Hoe lang moet je een beugel dragen? Kun je gewoon je tandenpoetsen en alles eten als je een beugel draagt?
Eten, drinken en een gezond gebit
Een folder voor mensen die te maken hebben met de negatieve gevolgen van bepaalde eet- en drinkgewoonten voor de gezondheid van hun gebit. Verandering in eet- en drinkpatronen kan de mondgezondheid aanzienlijk verbeteren. De meest gestelde vragen over de invloed van eten en drinken komen aan bod.
Slijtage van het gebit
Tandglazuur is hard en slijt langzaam. Sommige gewoonten leiden er echter toe dat tanden en kiezen sneller slijten dan normaal. Wat zijn hiervan de oorzaken? En welke maatregelen moet men nemen? De folder is vooral bedoeld voor diegenen bij wie het gebit al verschijnselen van slijtage vertoont.
Tanderosie, hoe voorkom je dat?
Tanderosie is slijtage van het tandglazuur door zuren uit eten en drinken of uit de maag. De laatste jaren zijn de voedingsgewoonten ingrijpend veranderd. Zo worden vaker en meer fris- en sportdranken gedronken, met als gevolg tanderosie. In deze folder worden onder meer adviezen gegeven hoe tanderosie kan worden voorkomen.
Verkleurde tanden
De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft van nature witte tanden, bij de ander zijn ze iets geler. Tanden kunnen verkleuren door verkleuringen aan het tand- of kiesoppervlak (uitwendige verkleuringen) en door verkleuringen in het tandbeen en glazuur (inwendige verkleuringen). Deze folder geeft onder meer informatie over het ontstaan van verkleuringen en legt uit wat de tandarts aan verkleurde tanden en kiezen kan doen.